Eerste Marathon

Waarom je beter niet zomaar supplementen kunt slikken

Vitamines, mineralen en wondermiddels in een potje: het is verleidelijk om te zwichten voor een kast vol supplementen. En als je een tekort ergens van hebt of iets weinig binnenkrijgt, kan een supplement hartstikke veel doen. Maar in het wilde weg supplementen slikken kan in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen. Dit moet je weten.

Waar moet je mee oppassen?

Nogmaals: tenzij je een tekort hebt aan iets, of iets niet echt binnenkrijgt uit je voeding, is het zomaar slikken van supplementen niet altijd even verstandig. Je kunt namelijk ook een teveel aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Met name vitamine A, B6 en K kunnen gevaarlijk zijn bij een teveel. Een teveel aan B6 kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie. Ook met ijzer is het oppassen, ons lichaam kan een teveel aan ijzer slecht kwijtraken. Maar ook een overschat magnesium kan rare klachten veroorzaken.

'De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten,' aldus het Voedingscentrum.

Wat kun je wel zomaar slikken?

Vitamine C plas je uit, als je daar teveel van binnenkrijgt. Je lichaam gebruikt wat het kan gebruiken, en de rest raakt het kwijt. Een teveel aan vitamine C komt dus niet echt voor. Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen, en zij krijgen daarom het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken. Als je bijvoorbeeld geen dierlijke producten eet, is het verstandig om vitamine B12 bij te slikken. Vitamine B12 wordt het best opgenomen in combinatie met foliumzuur en B6, maar van foliumzuur of B6 kun je dus teveel binnenkrijgen, wat voor klachten kan zorgen. Als je geen vis of zeewier eet, kan een omega-3 supplement ook nuttig zijn.

Wat kun je het beste doen?

Het is een goed idee om te gaan kijken naar je voedingspatroon. Eet je vooral junkfood? Dan kan het misschien geen kwaad wat vitaminen en mineralen bij te slikken. Eet je supergezond? Laat je bloed dan zo nu en dan checken bij de huisarts en vul alleen aan als je een tekort hebt. Verder maakte het Voedingscentrum een schema waarin duidelijk is aangegeven wat de maximale dosering voor vitaminen is, om te zorgen dat je niet teveel van een stof binnenkrijgt.

Aanvaardbare bovengrens

Maximale dosering per dag
volwassenen vanaf 18 jaar

Niacine (vitamine B3)

900 milligram

Vitamine B6

21 milligram

Foliumzuur

1000 microgram

Vitamine A

3000 microgram

Vitamine D

100 microgram

Vitamine E

300 milligram

Calcium

2500 milligram

Magnesium

Supplement van 250

milligram in aanvulling

op de voeding

Jodium

600 microgram

Koper

5 milligram

Selenium

300 microgram

Zink

25 milligram

Eerste Marathon