3

Wat wordt er toch bedoeld met ‘carbon’?

Opeens viel het woord overal: Carbon. Waarom?

Hoewel andere merken al eens geexperimenteerd hadden met een verende carbonplaat in de zool, begon het Carbontijdperk in 2017 met de Nike Vaporfly 4%, een schoen die beloofde 4 procent sneller te zijn dan de concurrentie, en dat – met dank aan de plaat én het zachte foam – nog waarmaakte ook. Andere merken volgden: Brooks kwam met de Hyperion Elite, Adidas met de Adizero Pro, Hoka met de HOKA ONE ONE Carbon X 2.

Inmiddels hebben vrijwel alle hardloopmerken een carbonschoen in hun collectie. Ze zijn niet goedkoop, ze zijn niet superstabiel en ze gaan niet heel lang mee, maar toplopers zweren erbij. Bij elke pas lijkt je voet een zetje mee te krijgen namelijk. In werkelijkheid gaat er gewoon wat minder energie verloren dan bij andere modellen.

Omdat toplopers doorgaans meer naar een voetvoet- of middenvoetlanding neigen dan naar een haklanding, lijken ze meer voordeel van de schoenen te hebben dan de gewone recreant (die ook nog genoeg voordeel kan halen uit training), maar iedereen die onder de 3 uur wil lopen zal de aanschaf zeker willen overwegen.

Eerste Marathon