
Help, ik heb niet getraind! Wat nu?
De essentie van de marathon volgens een conflictdeskundige. Aernoud Bourdrez is advocaat en schrijver. Voor zijn boek GRRR: Conflictbeheersing in 75 lessen, liet hij zich naar eigen zeggen inspireren ‘door de Chinese generaal Sun Tzu, door hoogleraren van Harvard en door organisatiedeskundige F. Glasl, maar ook door Wim Verhoorn, ex-bondscoach van de Nederlandse wegatletiek. Voor wie de marathon wil lopen heeft Bourdrez een paar last-minute adviezen.
‘Ik kwam Wim in 2006 tegen in Toronto, waar ik op reis was met een aantal vrienden die daar wilden meedoen in de marathon. De dag ervoor kreeg ik ook een startbewijs aangeboden. Ik twijfelde. Ik had in de vijf maanden daarvoor niet een keer hardgelopen. Niet één keer! Ik besloot Wim om advies te vragen. Hij vroeg ‘Wat ga je doen? Een hele of een halve marathon?’ En hij droeg me op meteen te kiezen. Als ik dat niet deed, zou ik gefrustreerd raken, omdat ik dan niet voorbereid was op stap twee. Toen ik voor de marathon koos, vroeg hij of ik een horloge omhad. Die moest ik bij hem achterlaten. Ik mocht me namelijk niet met de tijd bezighouden. Ik moest me gewoon concentreren op waar ik op dat moment was.
De filosoof Michel de Montaigne schreef ooit: ‘Wie het lijden vreest, lijdt al door wat hij vreest.’ Dat is in mijn ogen de hele essentie van de marathon. En de essentie van veel meer. Vaak is niet het moment zelf, maar de gedachte dat je nog zo lang móet, zo pijnlijk. Een conflict aangaan of een marathon lopen, dat is eigenlijk precies hetzelfde, bedacht ik later. Neem ‘Begin met het einde in gedachten’, een van mijn lessen in GRRR. Hoe wil je op je marathon terugkijken? Dát is de vraag die je jezelf moet stellen. Als je nog nooit een marathon hebt gelopen, wil je hem waarschijnlijk gewoon uitlopen. Dan gaat het je dus nog niet om een snelle tijd.’ Nog zo’n belangrijke les, volgens Bourdrez: ‘Underpromise, overdeliver.’ ‘Maak jezelf niet wijs dat je de marathon even loopt. Ga ervan uit dat het de hele ochtend of middag gaat duren. Hetzelfde adviseer ik in conflicten: ga de ander niet méér beloven dan je kunt waarmaken. Beloof liever wat minder. Daar kom je verder mee.’ En hoe liep het af in Toronto? ‘Uiteindelijk heb ik de marathon in 4.45 uitgelopen. Ik heb ook marathons gelopen met meer voorbereiding en dat resulteerde uiteraard in een betere tijd. Maar ik liep hem altijd uit. Wat ik wil meegeven is dat veel marathondebutanten stukgaan op hun geest, niet op hun lichaam. En dat is nergens voor nodig, volgens mij.’
