Krachttraining voor Hardlopers online cursus

4 dingen die je niet moet doen met buikspieroefeningen

1. Je doet de verkeerde oefeningen

De grootste fout die hardlopers geneigd zijn te maken is het overnemen van oefeningen, zoals crunches, uit de krachttraining die bij de fitnessindustrie te zien zijn. Maar voor de meeste hardlopers hebben de standaard crunches geen nut, omdat ze niet genoeg inwerken op de diepere spieren rondom het bekkengebied. Juist die spieren heb je nodig voor de juiste stabiliteit tijdens de vele hardloopkilometers.

De oplossing: Doe oefeningen die gericht zijn op de spieren die je gebruikt tijdens het hardlopen. Probeer oefeningen als de zijwaartse plank of sit-ups met twist uit de video's. Met deze oefeningen versterk je de dwarse spieren aan de zijkant van de romp en de diepe dwarse bekken/buikspieren die als een korset om de romp liggen. Deze spieren stabiliseren het bekkengebied, voorkomen onnodige draaiing van het bekken en minimaliseren overbodige bewegingen zodat je efficiënter hardloopt.

2. Je bent een gewoontedier

Zelfs als je de crunches voorbij bent, kun je nog in verkeerde gewoonten terecht zijn gekomen. Je moet je spieren voortdurend trainen om resultaat te krijgen en te houden.

De oplossing: Gooi je programma door elkaar. Verander kleine details om het moeilijker te maken. In deze cursus geven we in de trainingen aan hoe je een oefening zwaarder of lichter kunt maken. 

3.Je handelt je trainingen lekker snel af

Als je vliegensvlug je bewegingen uitvoert, gebruik je stuwkracht, geen spieren.

De oplossing: Doe het langzamer. Oefeningen als de plank, waarbij je een positie gemiddeld 40 seconden moet vasthouden, dwingen je spieren voortdurend aan het werk te zijn. Maak zelfs bij oefeningen waarin je herhalingen moet doen rustige, langzame bewegingen. Doe ze geconcentreerd en niet gehaast. Wij leggen je zo goed mogelijk uit hoe je de oefeningen uit kunt voeren, maar laat je bij twijfel eventueel adviseren door een trainer of fysiotherapeut over de juiste uitvoering.

4. Je negeert wat je niet ziet

Hardlopers hebben vaak een zwakke rug, omdat ze eenvoudigweg niet aan hun rug denken. Maar als je hardloopt, vooral als je een lange duurloop doet, zorgen de spieren in de lage rug en langs de wervelkolom voor de hoognodige stabiliteit en ondersteuning.’

De oplossing: Voeg ten minste één oefening aan je programma toe die goed is voor je lage rug en bilspieren. Oefeningen zoals de superman versterken de spieren die de wervelkolom ondersteunen en beschermen.