Waarom hardlopers aan ketenbelasting moeten doen
Helpt krachttraining om beter te gaan hardlopen? Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja, want hardlopers hebben gewoon een paar sterke benen nodig. Want het proces van landen, strekken en afzetten verloopt ten enen male beter als we beschikken over een krachtig landingsgestel. Daar komt bij dat sterke spieren onze gewrichten goed beschermen, en dat helpt blessures voorkomen. Alleen hardlopen is niet genoeg om het bewegingsapparaat voldoende sterk te maken. Er moet iets bij, en dat is krachttraining.
Krachttraining: Ketenbelasting
Krachttraining voor hardlopers werkt alleen als je het op de juiste manier aanpakt. Het geheim: ketenbelasting. Krachttraining moet gericht zijn op het verbeteren van kracht, techniek en uithoudingsvermogen. Voor duursporters is spierballen kweken geen doel op zich, maar beter presteren, sneller herstellen en blessurevrij blijven zijn dat wel. Wat vaak misgaat, is dat duursporters in het krachthonk geïsoleerde spiergroepen trainen. Eerst de kuiten, dan de buikspieren en vervolgens de biceps. Dat heeft weinig zin, omdat je spieren tijdens het hardlopen juist moeten samenwerken.
Anders gezegd: alleen het trainen van een functionele, sportspecifieke spierketen werpt vruchten af. Elke prestatie wordt mogelijk gemaakt door samenwerking van spiervezelgroepen. Zo vormen kuiten, hamstrings en bilspieren een spierketen. Omdat een spierketen zich aanpast aan de sport die je beoefent, moet krachttraining bewegingsspecifiek worden uitgevoerd. Alleen de samenwerking van verschillende spieren tijdens het uitvoeren van een actie, mag het uitgangspunt zijn van een krachtoefening. Met losse halters kunnen samenwerkende gewrichten en spiergroepen op een natuurlijke manier aan het werk worden gezet, net als tijdens beoefening van je favoriete sport. Dat levert niet alleen een betere balans op, maar het zorgt er ook voor dat je techniek verbetert.